У багатьох рецептах використовується карамель, але якщо у вас немає часу варити її самостійно, то найпростіший вихід розтопити кілька карамелі. Найважливіше використовувати «м'яку» карамель, а чи не «тверду». Також потрібно додати якусь рідину, наприклад молоко або вершки, щоб карамель не висихала.
Використання карамелі: Перед використанням карамелі її необхідно підігріти в мікрохвильовій печі імпульсами до температури близько 30 градусів, але не більше, так як гаряча карамель не підійде для патьоків, вони просто стікають калюжею, не затримавшись на вашому тортику.
Якщо при охолодженні карамель затверділа або перетворилася на льодяник, це означає тільки одне: ви її переварили. Щоб цього не сталося, розтоплюйте цукор та уварюйте карамель на середньому вогні (не вище!).