Кому не можна вживати калину?
Ягоди мають помірні сечогінні властивості, виводять рідину і зменшують ризик набряків, проте тим, хто має хвороби нирок, калину краще виключити до повного одужання. Не варто споживати її під час вагітності. Виключити калину краще і тим, хто має підвищену кислотність шлунку, хвороби кишківника, печінки, жовчного міхура.
Що лікує сік калини?
Ягоди калини широко використовують у народній медицині при гіпертонічній хворобі, клімактеричних неврозах, колітах, закрепах, бронхіті, задусі, туберкульозі легень, фурункулах, екземі. Сік свіжих плодів застосовують для виведення веснянок, видалення вугрів і відбілювання шкіри.
Коли дозріває калина?
Калина звичайна росте в підліску мішаних і листяних лісів, по берегах рік і водойм. Найкраще росте на понижених, добре зволожених місцях. Рослина зимостійка, тіньовитривала, але вимоглива до вологи. Квітне у травні — червні, плоди достигають у вересні.
Коли збирати калину: правила і строки збирання ягід, технолог…